Vitamine D

Vitamine D zorgt ervoor dat calcium wordt opgenomen uit de voeding. Calcium hebben we nodig voor sterke botten en tanden. Verder is de vitamine betrokken bij een goede werking van de spieren en de afweer. Doorheen de zomermaanden bouwen we, onder invloed van zonlicht, een reserve op in ons vetweefsel om de wintermaanden door te komen. Zonlicht is dus de belangrijkste bron en verantwoordelijk voor 2/3e van de productie.

Hoeveel we aanmaken, verschilt echter van persoon tot persoon. Huidskleur, leeftijd en geslacht zijn factoren die hierbij van invloed zijn. De resterende 1/3e halen we uit voeding. Een Vitamine D tekort komt er vaak voor, de voornaamste symptomen zijn vermoeidheid, lusteloosheid en pijn, trillingen of kramp in de spieren.

Hoe zorg je voor een goede vitamine D status?

  • Kies tussen april en september voor zoveel mogelijk buitenactiviteiten zoals wandelen, fietsen, lopen, (kracht)training en tuinieren. Bovendien is de beweging ook goed om je botten te versterken. Een kwartiertje met gezicht en handen in de zon is voldoende. Kom je dagelijks langer in de zon? Neem dan maatregelen om te veel schadelijke straling te voorkomen.
  • In voeding vind je in beperkte mate vitamine D terug. Bronnen zijn vette vis, lever, kaas, vlees en eieren. Verder is het toegevoegd aan melkproducten, ontbijtgranen en plantaardige margarines. Vegetariërs en veganisten nemen best een supplement.
  • Loop je risico op een tekort? Dan kies je best voor een supplement, je kunt hiervoor terecht bij je apotheker.

Lees meer over vermoeidheid, winterdepressie en osteoporose.