Blindedarmontsteking

Blindedarmontsteking

Een ontsteking van de blinde darm kan ernstige gevolgen hebben en moet steeds behandeld worden. Raadpleeg bij plotse hevige pijn ter hoogte van de maag die zich snel verspreid naar de rechter onderbuik steeds je arts. Deze zal je eventueel doorverwijzen naar het ziekenhuis.

Specifieke vragen?
Wat is blindedarmontsteking?

Een blinde darmontsteking is een ontsteking van de blinde darm (appendix). Er wordt ook gesproken van appendicitis. De blinde darm is een aanhangsel van de dunne darm en bevindt zich rechts onder in de buik. Het aanhangsel heeft de vorm van een worm en heeft een doodlopend uiteinde.

Een ontsteking kan heel plots (acuut) optreden en een hevige pijn in de buik veroorzaken. De pijn begint meestal rond de navel en verspreidt zich gewoonlijk binnen enkele uren naar de rechteronderbuik. De pijn wordt erger bij beweging (lopen, lachen) en aanraking. Daarnaast kunnen ook misselijkheid en braken optreden. Soms treden klachten op van diarree, obstipatie, verminderde eetlust en koorts.

Een ontstoken blinde darm moet tijdig behandeld worden. Eens de diagnose is gesteld, wordt de blinde darm operatief verwijderd. Dit kan gebeuren door middel van een kleine snede in de onderbuik of via een kijkoperatie (laparoscopie). Indien niet tijdig verwijderd, kan de blinde darm openspringen. De geïnfecteerde inhoud komt dan in de buikholte terecht en kan zo een buikvliesontsteking veroorzaken, die in ernstige gevallen dodelijk kan zijn.

Een blindedarmontsteking kan op alle leeftijden voorkomen maar komt vaker voor bij jonge mensen, vooral in de puberteit.

Lees meer

Lees minder

Er zijn momenteel geen beschikbare producten gevonden voor deze categorie!
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: