Digitalisbevattende middelen (hartglycosiden)

Digitalisbevattende middelen zijn produkten die gewonnen worden uit een plant, digitalis of vingerhoedskruid. Ze kunnen ook chemisch gemaakt worden. Het enige middel dat nog regelmatig gebruikt wordt, is Digoxine.

Hartglycosiden kunnen door artsen voorgeschreven worden bij chronisch Hartfalen, een toestand waarin het hart er niet in slaagt het bloed op een efficiënte manier naar alle organen te pompen. Deze stoffen vergroten de samentrekkingskracht van het hart, waardoor het hart het bloed beter kan rondpompen. Daarnaast vertraagt het een abnormaal snelle hartslag. Daardoor kan het hart per slag meer bloed uitstoten. Deze dubbele werking zorgt ervoor dat er een betere bloedvoorziening naar alle organen mogelijk wordt. Overtollig vocht wordt beter afgevoerd (via nieren en urine). In het begin kan dit gewichtsverlies geven.

Soms worden deze stoffen ook voorgeschreven bij Hartritmestoornissen zoals voorkamerfibrillatie: ze zorgen voor een regelmatige en rustige hartslag.

Wie dergelijke produkten inneemt , zal regelmatig gevraagd worden zijn bloed te laten controleren: kleine verhogingen van de concentratie in het bloed kunnen reeds snel gevaarlijke bijwerkingen geven.
Indien u dergelijke produkten gebruikt, en u krijgt last van misselijkheid, braken, diarree, hoofdpijn, vermoeidheid, een verminderde eetlust of een verminderd zicht (gekleurde ringen rond een lichtbron), verwittig dan onmiddelijk uw huisarts.
Vooral oudere mensen en mensen bij wie de nieren niet goed werken, moeten deze bijwerkingen goed in de gaten houden.
Het gebruik van St Janskruid moet stopgezet worden  vooraleer een behandeling met één van deze produkten gestart wordt.